verliesverwerking

Verlies verwerken workshop ‘Je LEVEN een nieuwe KLEUR geven’

In deze workshop/training  gaat het om het verlies van een dierbare op een goede manier te verwerken.
Afscheidnemen is een belangrijk onderdeel in het bestaan. Soms echter gebeuren er dingen waardoor dat niet mogelijk is of mogelijk gemaakt word.

Daar waar waar geen afscheid heeft kunnen plaatsvinden of men met te veel vragen is achtergebleven kan een blokkade optreden.
Verliesverwerking is  deels een onbewuste proces, maar tevens een van de meest voelbare processen in het leven.
Het voelen van gemis het verwerken ervan is voor iedereen anders en toch herkennen mensen zichzelf in anderen die ook een verlies te verwerken hebben of hebben gehad ..
Het is dus niet ongewoon wat je ervaart. Het Hoort erbij en zal ook weer minder worden net als bij anderen. Je systeem moet het verwerken een plek geven. Meestal gaat dat vanzelf.

Je kunt er sowieso vanuit gaan dat je bij een verlies alle seizoenen een keer langs gehad moet hebben voordat je kunt spreken van bijvoorbeeld gestagneerde rouw. Vastraken in het proces.
Meestal komt dat door het blijven vastzitten aan vragen die maar geen antwoord lijken te kunnen vinden.
Bij gestagneerde rouw kun je bijvoorbeeld dagelijks ervaren dat je (onverwacht) geplaagd word door herinneringen die je niet vrolijk maken, je steeds opnieuw vervalt in afleidende gedachten die niet bijdragen aan het je kunnen concentreren op je leven.  Slaapproblemen en mogelijk depressieve gevoelens. Eigenlijk loop je gewoon met je ziel onder je arm.

Verwerken, het is een woord. En met recht een  werkwoord, zeker als je geen afscheid hebt kunnen nemen of als het afscheid traumatisch was. Gaat verwerken dan niet vanzelf  dan  zul je manieren moet vinden on je leven een nieuwe kleur te geven en dat hoef je echt niet alleen te doen.
Neem voor meer informatie even contact op

Kinderen Vrouwen Mannen Studenten Hulpverleners